NAJMNIEJSZE APELACJE

Francuski system Apellation Officielle Contrôlée (AOC) wymaga, aby wino wyrażało charakter swojego terroir Wino AOC powinno również odzwierciedlać charakter rocznika, w którym powstało. Znaczy to, iż m.in. takie elementy jak zakres terytorialny (granice), dopuszczone do upraw rodzaje szczepów, wielkość zbiorów, metody winifikacyjne itp. są precyzyjnie określone i opisane. Wszystkie te dane, następnie kontrolowane są z całą surowością przez instytucje państwowe, całkowicie niezależne od organizacji zrzeszających producentów tak winogron jak i samych win.

Innymi słowy apelacja jest francuską filozofią wina.

Zaznaczyć jednak tutaj należy, iż jak zawsze, nawet w zdawałoby się najbardziej perfekcyjnej definicji zdarzają się wyjątki. We Francji takim wyjątkiem jest produkcja szampana. Szampan bowiem jest nie tylko mieszanką (cuvée) młodych win z różnych parcel (działek), ale również i różnych roczników. Idea ta jest biegunowo różna od całej koncepcji apelacji, aczkolwiek wszystkie grona użyte do produkcji spokojnych win bazowych, muszą pochodzić wyłącznie z działek położonych na terenie Szampanii. W 1908 roku,
specjalnym dekretem zastrzeżono nazwę champagne dla win musujących produkowanych metodą szampańską (méthode champenoise, classique) w Szampanii

Apelacje, są to więc regiony uprawy winorośli, w których obowiązują ścisłe przepisy dotyczące np. dopuszczalnych szczepów, wydajności zbiorów, metod uprawy, sposobów winifikacji itp. Wielkość apelacji zależy od rozmiarów regionu (granice są zawsze ściśle określone) jak i ilości produkowanego wina. W całym świecie winiarskim, mamy więc do czynienia z pełnym przekrojem różnych apelacji - od bardzo dużych do bardzo małych, a nawet maleńkich.

Szczególnie te ostatnie wydają się być nad wyraz interesujące i intrygujące.